Antalet sjukvårdsförsäkringar växer även i Norge

Personriskmarknaden

2003 hade cirka 34 000 norrmän tecknat en sjukvårdsförsäkring. I slutet av 2012 hade antalet vuxit till 330 000 – 7 procent av befolkningen. Det skulle innebära 630 000 försäkringar i Sverige. 2011 fanns det cirka 465 000 försäkringar, vilket ger ett visst perspektiv på hur snabbt och hur omfattande sjukvårdsförsäkringar blivit i Norge. I Norge är 90 procent av försäkringarna betalde av arbetsgivaren, i Sverige är motsvarande siffra 79 procent. Sjukvårdförsäkringar i grupp utgör 16 procent av antalet i Sverige, så här ser vi en stor skillnad i hur försäkringarna distribueras. Länkt till en annan Itello Insights-artikel i det ämnet hittar du längre ner på sidan.

Precis som i Sverige finns det en debatt kring att den privata sjukvårdsförsäkringen innebär att de som har råd köper sig förtur i kön. Andra undrar varför de ska betala landstingsskatt och privat vårdförsäkring.
I Sverige är de flesta övertygade om att försäljningen av privat sjukvårdsförsäkring kommer att fortsätta att öka de närmaste åren. Enligt Svenskt Näringsliv sparar företagen pengar på att ge de anställda sjukvårdsförsäkring.

I Norge växer även helseforsikringer som är en kombinerad sjukvårds- och behandlingsförsäkring. Det innebär att man har rätt att gå till kiropraktor och naprapat eller andra behandlingsspecialister på liknade sätt som i de svenska sjukvårdsförsäkringarna.  

Utöver helseforsikring växer segmentet barnförsäkring snabbt. Är det ett tecken på att man även i Norge känner att välfärden är på väg att monteras ner? Eller är det ett tecken på framgångsrik kundbearbetning?