Bankrådgivare vs banksäljare

Det långsiktiga sparandet

Google ger fler träffar på banksäljare (19 900) än bankrådgivare (16 600), det tyckte vi var intressant.

Är det redan så att aktörerna på marknaden har anpassat sig till innehållet i konsumentminister Birgitta Ohlssons artikel i SvDs Brännpunkt. Ytterst handlar det om hur titeln ”rådgivare” får användas inte bara i Sverige utan i hela EU.

Att vara säljare står inte i direkt motsats till att ge goda råd. I vår värld handlar det om att sondera kring kundens situation, behov och behov-bakom-behovet för att därefter presentera sitt företags erbjudande i form av egenskaper och nyttor. Kunna hantera kundens missförstånd, tvivel och nackdelar samt ointresse på ett professionellt sätt. Det är många som gör det och har ambitionen att bli ännu bättre på det. Och det finns naturligtvis också säljare som har andra drivkrafter än att tillfredsställa kundens behov på bästa sätt givet det erbjudande man har. Det är inte konstigare än att det finns idrottare som håller sig till reglerna och det finns de som tummar på dem. 

En bank använder konsekvent begreppet banksäljare vid rekrytering och det är Forex Bank. Några fristående Sparbanker ser vi också bland de som använder begreppet om sin personal. Men där tar det stopp. Termen förekommer även på vissa chattar och då som ett skällsord eller ”det är dom som står i kassan och försöker kränga på folk massa saker =)” Bland länkarna på bankrådgivare finns färre platsannonser och fler ”kunderbjudanden”

Vi jämförde även bilder (via Google sök bilder) på banksäljare och bankrådgivare och kom fram till att de flesta verkar vara kvinnor och ha det riktigt roligt – i vart fall ser de glada ut. Lite längre ner män, men de verkade inte ha lika roligt.

Kan du avgöra vem som är banksäljare eller bankrådigvare? Google anser att bilderna är relevanta för sökorden.  

Skämt å sido. När vi besöker en läkare är det uppenbart vad som gäller – det finns sedan mitten på 1800-talet upparbetat regler, praxis och eder. Finansiell rådgivning, speciellt inom pension där individen själv förväntas ta ansvar för förvaltningen av den framtida pensionen, har inte funnits i mer än 20 år i Sverige. Finansmarknadsministern vill stärka konsumentens makt och på goda grunder. För det måste vara uppenbart för kunden om ett möte handlar om marknadsföring/försäljning eller (oberoende) rådgivning. På samma sätt bör kunden förstå om säljaren/rådgivaren får någon rörligt ersättning baserat på de transaktioner som föreslås. Så har myndigheterna i Storbritannien resonerat när de nu inför RDR – Retail Detail Review där uppgifter kring företages intäktsmodeller ska omsättas i genomgång av avgiftstrukturen vid varje kundmöte. Hur det sedan redovisas för kunden är mer av en hygienfaktor som ett bra administrativt system bör och ska klara av.