Kan man få pensionsspararna att göra medvetna val?

Det långsiktiga sparandet

Sheena Iyengar ger i ett TED-talk en rad insikter om hur vi fattar beslut när vi har många olika alternativ att välja bland.

Ni kanske har hört om experimentet på Draegers, en av världens mest välsorterade livsmedelsbutiker, där man studerade hur många kunder som stannade vid en provsmakning av 6 respektive 24 olika marmelader. När man visade 6 olika marmelader stannade 40 procent av de passerande. När man visade 25 olika marmelader var det hela 60 procent som stannade. Men vilka gjorde ett faktiskt val och köpte någon av burkarna? 30 procent av de som stannade köpte när det bara fanns 6 sorter att välja bland. När det fanns 24 val var det bara 3 procent av de som stannat som köpte. Det var därmed drygt sex gånger effektivare att ha färre val att erbjuda kunderna jämfört med fler val.

Kan man dra slutsatser om den här undersökningen kring pensionssparandet? Sheena Iyengar undersökte hur 793 479 medarbetare valde sin pensionslösning. De hade mellan 2 och 59 fonder att välja mellan. Ju fler fonder det fanns i planen att välja bland, desto färre orkade ta beslut att spara. En av hennes slutsatser är att vi väljer att inte välja trots att det går emot vårt eget bästa.

Hon ger också fyra förslag på vad man ska göra för att få fler att välja. Men det förklarar hon bäst själv. Med det här i åtanke ska det det bli intressant att fortsätta att följa debatten kring antalet fonder i Premiepensionssparandet och utbudet av fonder inom avtalspensionsonrådet och i de upphandlingar som mäklarna gör.

Är du intresserad av mer bildning på ett lättillgängligt sätt? Här hittar du fler TED Talks och mer om Sheena Iyengar