Ökad digitalisering påverkar allt fler och ger låg inflation

Personriskmarknaden

När datorer, läsplattor och smarta telefoner används för att konsumera varor och tjänster pressas också priserna och på så sätt inflationen. Det handlar både om att konsumenter enklare kan jämföra priserna men också om att det är möjligt att handla både från svenska och utländska sajter. Eftersom svenskarna är snabba på att hoppa på nya trender går utvecklingen fort här. Vissa sektorer har genomgått stora förändringar, som exempelvis musik- och nyhetsbranschen, skriver SvD i en intervju med Swedbanks chefsekonom Anna Felländer.

Eftersom vårt konsumtionsmönster har förändrats kommer förändringarna även att påverkar marknaden för försäkringsbolagen. Digitaliseringen skapar förväntningar hos kunderna till livförsäkringsbolagen på en effektiv kundresa. Med mobilt BankID och digitaliseringen av Försäkringskassan, Skatteverket, olika Skolwebbar, min pension och diverse webbutiker har kunderna helt nya förväntningar än de pappersbaserade hälsodeklarationer som fortfarande många aktörer använder sig av. Är det inte dags för att ge kunderna möjlighet till att besvara relevanta frågor i ett digitalt formulär när man ska lämna en hälsodeklaration, och signera med sitt mobila BankID? Då skulle både hälsodeklarationen och riskbedömningen bli klara under mötet med rådgivaren/säljaren.

Ta reda på hur mycket du kan spara på att automatisera riskbedömningsprocessen!

Se upp för nya aktörer!

Helt ny aktörer, med örnkoll på vad kunderna gör med sina smarta telefoner, läsplattor och via datorn, kommer att kliva in på arenan. I Storbritannien har Google köpt en prisjämförelsesajt och börjar agera på bilförsäkringsområdet. Nu tjänar det pengar både på att visa upp konkurrerande bud och på annonsplats.

I Sverige har vi sett ett par prisjämförelsesajter för sakförsäkring, men inför ett eventuellt provisionsförbud är det inte helt osannolikt att vi kommer att få se prisjämförelsesajter även i Sverige. Försäkringsbolagen får eventuellt inte betala provisioner men en ersättning för att ett pris visas eller att en hälsodeklaration blir genomförd är helt andra tjänster. Då får försäkringbolagen en effektiv distributionskanal, priserna kan pressas och kostnaderna sjunker – inflationstrycket minskar ytterligare.

Kommer de sänkta premierna och de lägre kostnaderna att påverkar inflationstrycket – vi har inte räknat på det. Men lägre premier och nya aktörer som tar över kundrelationen med bolagen gör att förutsägbarheten för livförsäkringsbolagens verksamhet minskar. Hur länge kommer de pappersbaserade och manuella riskbedömningsprocesserna att vara kvar? Ta reda på hur mycket du kan spara på att automatisera riskbedömningsprocessen!

Följ Itello på LinkedIn eller Twitter