Penglot – ett nytt sätt att spara?

Det långsiktiga sparandet

Företaget Penglo vill revolutionera vårt sätt att spara! Tanken är att du ska spara varje gång du konsumerar något. Du bestämmer själv hur mycket du vill spara vid varenda kortbetalning. Penglot vill även erbjuda att du ska kunna spara mer om du köper på saker som du inte borde. Låter enkelt och briljant. Pengarna du spara går in på ditt sparkonto.  

Unikt – ja, i vart fall just nu. 2011 gjordes 70 procent av alla betalningar i Sverige med kort, det innebär ca 2 miljarder transaktioner, snittbeloppet var 398 kr. Om du väljer att spara 5 procent sparar du 20 kronor per köp och om vi för skojs skull räknar med att 25 procent av alla kortbetalningar innebär ett sparande, blir det 10 miljarder om året*. Som jämförelse är avsättningarna till premiepensionssparandet är ca 35 miljarder per år. 

Flipp eller flopp, ja vi får se. Om det blir succé känns det som att vi kommer att få se uppföljare av olika slag. Att dela med sig av till sparande till någon organisation kan vara ett alternativ. Att föra över pengarna till ett ISK-sparande som köper fondandelar en gång i månaden, ett annat. Vad händer om Ica Bank introducerar sparande på köp och sparande placeras i deras fonder? Extra sparande på allt med transfetter? Eller om köp med Norwegians bankkort omvandlas till sparande som du kan omvandla till cashpoints?  Vad tror du att dina kunder skulle tilltalas av?

*Exemplet är helt fiktivt och tar inte hänsyn till betalningar som görs med kreditkort. Att spara genom att använda kredit känns inte relevant.