Insurtech och Insurance 4.0 – är du redo att samarbeta?

Det var ett fullsatt frukostseminarium när Itello bjöd in till höstens Morning Insights på GT30 i Stockholm. Michal Gromek, Jaakko Olkkonen och Henrik Allert presenterade vad Insurance 4.0 innebär för liv- och pensionsbranschen, hur aktörer inom liv- och pension ska handskas med det nya ekosystemet samt hur healthtechbolaget Wellmo skapar nytta för försäkringsbolagen och deras kunder. Detta är vår sammanfattning av eventet.

Just nu byggs ett omfattande ekosystem upp av nya insurtechföretag parallellt med de etablerade ekosystemen inom försäkringsbranschen. För att lyckas i detta landskap behöver försäkringsbolagen anpassa och utveckla sina traditionella roller, processer och erbjudanden och söka partnerskap med nya aktörer.

Play
Play
Play
previous arrow
next arrow
Slider

Det nordiska Insurtech landskapet - innovation via partnerskap

Michal Gromek, ledande expert inom Insurtech, pratade om det växande ekosystemet inom Insurtech som väntas få stor inverkan på försäkringsbranschen, att teknikutvecklingen är stor och det finns en hög aktivitet i branschen med växande investeringar för att mer situations- och beteendebaserade försäkringar ska kunna erbjudas.

Vidare lyfte Michal fram att försäkringsbolag och Insurtechföretag måste samarbeta för att kunna driva innovation och nå framgång. Dock behöver man vara medveten om och övervinna en rad komplexa utmaningar som följer med ett potentiellt samarbete; framförallt gamla och oflexibla kärnsystem, svårigheter att förstå interna processer samt att vägen till ett nytt partnerskap tar tid. Dessutom visar undesökningar att förtroendet för startups är lågt och startups upplever i sin tur att de traditionella aktörerna inte gör tillräckligt för att samarbeta med dem. 

Läs mer om hur dessa utmaningar kan bemötas och få en djupare inblick i det nordiska ekosystemet kring Insurtech i Nordic Insurtech Report (skriven av Michal Gromek, Henrik Allert och Matt Broniarek). Rapporten omfattar fler trender och insikter och finns att ladda ner här.

Ta del av talarnas presentationer!

Ladda ner presentationerna

Wellmo - föregångare inom healthtech

Healthtech är hetare än någonsin, men många undrar vad som egentligen händer inom branschen? En sak är säker och det är att digitaliseringen av vården i de nordiska länderna har hamnat högt upp på listan av saker att ta tag i. Jaakko Olkkonen, grundare och VD på healthechföretaget Wellmo i Finland, menar att den största förändringen som sker nu är patientdriven och att vården inte kommer att bedrivas på samma sätt i framtiden som den görs i många länder idag. 

Wellmo hjälper försäkringsbolag att skapa digitala vårdtjänster som gör skillnad och som hela tiden utvecklas baserat på mätbara resultat. Ett av många framgångsrika kundcase är LocalTapiola Life, den största livförsäkringsgivaren i Finland och marknadsledande inom digitala livförsäkringar.

2015 ville LocalTapiola ta fram en strategi som förde alla digitala hälsotjänster under en enda försäkringsmärkt upplevelse, för att bättre kunna svara på kunders ständigt föränderliga behov. Resultatet blev Smart Life Insurance, drivet av Wellmo, som lanserades under 2016. Tjänsten blev en stor framgång då slutkunden fick tillgång till allt från digitala coachningsprogram, sjukvård, elektronisk hälsokontroll och  hjälp av sjuksköterska i en och samma app. Sedan Smart Life Insurance har LocalTapiola ökat sitt kundengagemang genom avancerad dataanalys som hjälper dem att bättre förstå sina kunder. 

Läs mer om spännande projekt som Wellmo har varit engagerade i www.wellmo.com.

Försäkringsbranschens framtid

Henrik Allert, Strategic Product Management på Itello, lyfte fram att försäkringsbranschen rör sig, som alla andra branscher, mot Industri 4.0.
Vi lever i en spännande tid och mängder med möjligheter väntar. Dagens teknologiska investeringar handlar främst om förbättrad kundupplevelse och minskade kostnader, men framöver kommer affärsmodellerna att utvecklas än mer. Sensorer, artificiell intelligens (AI) och machine learning skapar nya möjligheter inom olika former av realtidsövervakning som kan användas inom bland annat vårdförsäkringar. 

Genom ökade samarbeten med techbolag och tillhandahållare av plattformar kommer försäkringsbolagen att stärka kunderbjudandet. Med det kvarstår en del utmaningar, till exmpel kämpar många med sitt IT-arv och har en rad komplexa tekniska utmaningar att övervinna. 

Att ha ett förändringsbart system är viktigt med tanke på utvecklingen i branschen. Digitaliseringen går otroligt snabbt nu. Vi kan ha en susning om vad som händer om två år. Men vad som händer om fem år har vi ingen aning om. Då gäller det att ha en framtidssäkrad lösning som ökar möjligheten att ta till sig ny teknologi och nya typer av digitala metoder.

Henrik Allert,

Strategic Product Management, Itello.  

previous arrow
next arrow
Slider


Fora, första pensionsaktören med kärnsystemet i molnet
Fora valde under hösten 2018 Itellos affärssystem Inca som nytt IT-stöd för sin verksamhet och väljer nu även Itello Live som leveransmodell. Fora sökte en effektiv och säker driftlösning till Inca som skulle underlätta vardagen för verksamheten. Valet föll på Itello Live från Itello.
Itello ökar sina investeringar i Norge och förvärvar Eikos AS
Itello AB, ett ledande insurtechbolag i Norden som utvecklar affärssystem och digitala lösningar för liv- och pensionsbranschen, förvärvar Eikos AS som erbjuder tjänster och systemlösningar för liv- och pensionsbranschen i Norge.
SPP’s 8:e migrering i transformationsprojektet Future Core
2015 påbörjade SPP sin stora automatisering och digitaliseringsresa med att ersätta en fragmenterad IT-plattform med flertalet äldre och oflexibla IT-system med Inca. Under våren genomfördes den 8:e migreringen, vilket var den hittills största flytten av försäkringsbestånd till Inca.
  • November 13, 2019